Hoe stem ik?

Lingewaard kiest

Verkiezingen voor de gemeenteraad

Op maandag 14 maart, dinsdag 15 maart en woensdag 16 maart 2022 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Lingewaard. U kunt binnen de grenzen van de gemeente in een willekeurig stemlokaal uw stem uitbrengen.

In onderstaande animatie wordt uitgelegd ‘hoe je kunt stemmen’ tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

De dichtstbijzijnde stembureau staat dit jaar niet op de Lingewaardse stempas. Het overzicht van de stembureaus vindt u bij ‘Stembureaus in Lingewaard

Stemmen met een stempas én identiteitsbewijs

Om te kunnen stemmen ontvangt u uiterlijk 2 maart een stempas. De stempas toont aan dat u gerechtigd bent om te stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Het is daarom van groot belang dat u de stempas niet vergeet mee te nemen. Raakt u uw stempas kwijt, of heeft u deze niet ontvangen, vraag dan persoonlijk een vervangende stempas aan. Dit kan online. Doe dit voor 11 maart 2022.

Online vervangende stempas of kiezerspas aanvragen

Wilt u het liever niet online regelen? Dan kunt u de vervangende stempas ook schriftelijk of mondeling op het gemeentehuis aanvragen. Dat kan tot vrijdag 11 maart 2022 17.00 uur. Vindt u daarna alsnog uw “oude” stempas terug, dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee. U bent verplicht deze te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. U kunt zich ook identificeren met een verblijfsdocument. LET OP: zonder identiteitsbewijs mag u niet stemmen.

Voordat u gaat stemmen

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Blijf dan thuis en laat u direct testen.

Iemand machtigen

Iemand anders kan voor u gaan stemmen. Die persoon kunt u machtigen door de achterkant van uw stempas in te vullen. Geef dan uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee aan de kiezer die voor u gaat stemmen. Een foto van uw identiteitsbewijs op de telefoon mag ook in plaats van een kopie identiteitsbewijs. De kiezer mag maximaal twee volmachten aannemen en deze moeten tegelijkertijd worden uitgebracht met zijn/haar stem.